26 november Themazondag Indische culinaire geschiedenis

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Kumpulan

Landgoed Bronbeek
Velperweg 147
6824 MB Arnhem

Zet in mijn agenda

Op zondag 26 november organiseren we de eerste Themazondag van het nieuwe seizoen 2023-2024. Het onderwerp: de Indische culinaire geschiedenis. Met tussen de middag natuurlijk weer een uitgebreide Indische maaltijd. 

Aanvankelijk was de dapur of keuken in Nederlands-Indië het domein van de kokkie van inheemse afkomst. Na de opening van het Suezkanaal op 17 november 1869 kwamen meer Nederlandse vrouwen naar Nederlands-Indië. Omdat ze geen Maleis spraken en de ingrediënten hen onbekend waren, bleven ze de Nederlandse eetcultuur trouw. Dat kon ook, omdat al vanaf de Verenigde Oostindische Compagnie ingrediënten uit hun moederland werden geïmporteerd.

Aan het begin van de twintigste eeuw introduceerden Euraziatische vrouwen de Indische eetcultuur bij de nieuwkomers. Ze stelden kookboeken samen, waarin ze de Maleise namen van de inheemse ingrediënten in het Nederlands vertaalden en uitlegden. Maar ze namen ook Nederlandse gerechten in hun kookboeken op. Hun boeken waren te koop bij boekhandels, maar ook bij toko’s waar ook de ingrediënten en het keukengerei verkrijgbaar waren.

Mevrouw J.M.J. Catenius-van der Meijden was een van deze kookboeksamenstellers. Als echtgenote van een KNIL-officier zag ze het als haar taak om de echtgenotes van de manschappen, maar ook andere Nederlandse vrouwen, vertrouwd te maken met het leven in de tropen. Dat deed ze in de inleiding van haar bekendste kookboek Groot nieuw volledig Oost-Indisch kookboek (1e dr. 1902 en latere drukken) evenals in haar zelfhulpboeken Naar Indië en terug (1903) en Ons huis in Indië (1908). 

Tickets: https://kumpulan.nl/themazondagen/indisch-koken/
Meer informatie: https://kumpulan.nl/themazondagen/

Het programma

10.00 – 11.00 Ontvangst met koffie of thee en spekkoek
11.00 – 11.05 Opening door dagvoorzitter George van Hoogeveen
11.05 – 11.35 Hariëtte Mingoen: Culinaire tradities, identiteit en ontwikkeling
11.35 – 12.05 Humphrey de la Croix: Indisch koken en Indische rijsttafel als erfgoed: erkenning van een levende cultuur
12.05 – 14.00 pauze met Indisch lunchbuffet
14.00 – 14.30 Marc Tierolf: De Indische keuken volgens Oma Miet
14.30 – 15.00 Ambassadeur Mayerfas: Causerie over de Sumatraanse keuken
15.00 Afsluiting door dagvoorzitter George van Hoogeveen

De Themazondagen worden georganiseerd door een samenwerkingsverband van de stichtingen Klein Bronbeek, Indisch Erfgoed en Kumpulan, en Museum Bronbeek.