Vertrek conservator Hans van den Akker

Na bijna zeventien jaar verbonden te zijn geweest aan Museum Bronbeek vertrekt conservator Hans van den Akker naar het Nationaal Archief. Bij het Nationaal Archief gaat Hans aan de slag als senior educator. Eén van zijn opdrachten is het Nationaal Archief toegankelijker maken voor nieuwe doelgroepen door ze bewust te maken van hun band met het koloniale verleden van Nederland. 

Vergroot afbeelding Conservator Hans van den Akker in gesprek voor een onderzoeksproject in Oost-Java, nabij Jember.
Hans van den Akker in Oost-Java, juli 2022.

Vóór zijn komst naar Bronbeek zat Hans al in het onderwijs als leraar geschiedenis. Zijn eerste periode bij Bronbeek was hij educatiemedewerker, maar ook in zijn latere functie als conservator zag hij ‘kennisoverdracht als kerntaak van een museum’. Daarbij ging Hans’ interesse van begin af aan uit naar Indonesische perspectieven op ons koloniale verleden: hoe ervaarde en ervaart de Indonesische bevolking de Nederlandse overheersing van Indonesië? 
Zijn mooiste herinneringen? Die bewaart Hans onder andere aan het 150-jarige bestaan van Bronbeek, tien jaar geleden: ‘Bij de speciale tentoonstelling en bij de viering kwam alles samen wat Bronbeek bijzonder maakt: de verhalen van oude en van nieuwe bewoners, de verhalen van het instituut Bronbeek en van de bijzondere collectie’. Ook aan de talloze Themazondagen in de Kumpulan, de ontvangst van bezoekers uit Indonesië en de ontwikkeling van de nieuwe vaste opstelling denkt Hans graag terug: ‘Er worden bruiklenen uit Indonesië getoond en de nieuwe vaste tentoonstelling biedt veel interessante mogelijkheden voor het onderwijs.’