Gamelanmiddag gemist?

De speciale gamelanvoorstelling van afgelopen zondag gemist? Niet getreurd! De hele middag kun je hier opnieuw kijken en luisteren (vanaf minuut 29:40! ). 

Vergroot afbeelding Het gamelanorkest uit Surakarta in Arnhem, 1879
In 1879 was voor het eerst in Europa gamelanmuziek te horen toen het orkest van Mangkungoro IV van Surakarta in Arnhem optrad en vervolgens op tournee ging.

In de zomer van 1879 heeft Arnhem een bijzondere primeur. Voor het eerst is in Nederland - en Europa - Javaanse gamelanmuziek te horen. Deze middag staat in het teken van die historische gebeurtenis en de muziek van de gamelan.

In 1879 komt een Indonesisch gezelschap van vijftien muzikanten en twee danseressen naar Arnhem om op te treden. Vlakbij en in de dan nieuwe schouwburg Musis Sacrum wordt een koloniale tentoonstelling gehouden. In samenwerking met het ministerie van Koloniën, Bronbeek, Arnhemse bedrijven en de oud-resident van Surakarta, F.N. Nieuwenhuijzen, wordt een gamelangezelschap naar Arnhem gehaald. Het gezelschap wordt begeleid door de zoon van de sultan Mangkungoro IV van Solo, op Midden Java.

Programma in samenwerking met Erfgoedcentrum Rozet Arnhem.