Livestream gamelanvoorstelling

De speciale gamelanvoorstelling van zondag 8 oktober 2023 is helaas volgeboekt. Maar gelukkig is de middag via een livestream te volgen! 

Vergroot afbeelding Het gamelanorkest uit Surakarta in Arnhem, 1879
In 1879 was voor het eerst in Europa gamelanmuziek te horen toen het orkest van sultan Mangkungoro IV van Surakarta in Arnhem optrad en vervolgens op tournee ging.

In de zomer van 1879 heeft Arnhem een bijzondere primeur. Voor het eerst horen is in Nederland - en Europa - Javaanse gamelanmuziek te horen. Deze middag staat in het teken van die historische gebeurtenis en de muziek van de gamelan.

In 1879 komt een Indonesisch gezelschap van vijftien muzikanten en twee danseressen naar Arnhem om op te treden. Vlakbij en in de dan nieuwe schouwburg Musis Sacrum wordt een koloniale tentoonstelling gehouden. In samenwerking met het ministerie van Koloniën, Bronbeek, Arnhemse bedrijven en de oud-resident van Surakarta, F.N. Nieuwenhuijzen, wordt een gamelangezelschap naar Arnhem gehaald. Het gezelschap wordt begeleid door de zoon van de sultan Mangkungoro IV van Solo, op Midden Java.

Programma

13:00: Inloop
13:30: Opening door dagvoorzitter Hans van den Akker
13:35: Videoboodschap van de huidige vorst van Surakarta, Mangkungoro X
13:45: Interview met Pieter Goossen, muziekbibliothecaris Rozet. Over de impact van het bezoek van het Gamelangezelschap in 1879 en over culturele muzikale verschillen en het belang van diversiteit
14:15: Speciaal optreden van Gamelangroep Kusuma Budaya, die haar 45-jarig bestaan viert
15:00: Sluiting

Programma in samenwerking met Erfgoedcentrum Rozet Arnhem.

Praktische informatie

Datum: 8 okt 2023
Tijdstip: 13:00 — 15:00
Locatie: Velperweg 147,6824 MB Arnhem
Kosten: gratis
Tickets: Deze activiteit is reeds volgeboekt.
Livestream: https://youtube.com/live/SrNd1sFMeKE?feature=share
Meer info: www.bronbeek.nl
Contact: loket.bronbeek@mindef.nl