Themazondag 28 april: De Chinese gemeenschap

Op zondag 28 april 2024 wordt in de Kumpulan van Bronbeek de laatste themazondag van dit seizoen gehouden. Het onderwerp: de Chinese gemeenschap met roots in Nederlands-Indië. Er zijn nog tickets!

Vergroot afbeelding Een Chinees echtpaar in Nederlands-Indië
Beeld: ©Collectie Tropenmuseum

De Chinese gemeenschap met roots uit Nederlands-Indië heeft een eeuwenoude gedeelde geschiedenis met Nederland. Vanaf de stichting van Batavia in 1619 speelden Chinese handelaren en ambachtslieden een belangrijke rol in VOC Batavia. Zonder hen zou Batavia nooit zijn gebouwd en de huizen van de Compagnies elite niet met kunstzinnige objecten zijn ingericht. De Bataviase bestuurders erkenden de maatschappelijke positie van de Chinese gemeenschap met een eigen hoofdman, tempels, begraafplaatsen, scholen, woonwijken en organisaties. Oktober 1740 wierp een gitzwarte en dieprood bebloede schaduw over de Chinese gemeenschap tijdens de brute ‘Chinese moord’ door Compagniessoldaten en -burgers.

Indertijd waren Chinezen van het vasteland via Sumatra naar Java getrokken in de hoop op een beter bestaan. Twee eeuwen later verhuisden Chinese jongeren naar Nederland voor studie. In de tussenliggende periode en na de koloniale oorlog speelde de Chinese gemeenschap een belangrijke economische rol in de koloniale en Indonesische samenleving. De Chinese gemeenschap heeft zich vaak politiek en sociaal moeten aanpassen en was in de loop der tijd doelwit van vervolging.

Sprekers tijdens deze Themazondag: Patricia Tjiook Liem, Peter Post, Liesbeth Ouwehand en San Fu Maltha.

Programma

Ontvangst met koffie/thee en spekkoek vanaf 10.00 uur
Sumatrazaal open vanaf 10.00 uur
Opening en welkom 11.00-11.05 uur
Twee lezingen 11.05-12.05 uur
Indisch buffet 12.00-14.00 uur
Twee lezingen 14.00-15.00 uur
Afsluiting 15.00 uur

U kunt nog toegangskaarten bestellen.