Tijdelijke tentoonstelling Echo van de Strijd om Indonesië in Museum Bronbeek

Documentaire fotograaf Suzanne Liem brengt aangrijpende verhalen in een fototentoonstelling. De tijdelijke tentoonstelling is te zien vanaf 1 juni tot eind november 2024.

Vergroot afbeelding Op de foto zien we Andi Abdussalam Syahrir (l) (1975) en zijn broer Andi Cibu Syahrir (1977), kleinzoons van vrijheidsstrijder Andi Makkasau Parenrengi Lawawo (1926-1947) zijn verdrietig over de dood van hun grootvader die door de Nederlanders werd verdronken
Beeld: ©Suzanne Liem / Suzanne Liem
Andi Abdussalam Syahrir (l) (1975) en zijn broer Andi Cibu Syahrir (1977), kleinzoons van vrijheidsstrijder Andi Makkasau Parenrengi Lawawo (1926-1947) spreken voor het eerst met een Nederlander (Suzanne Liem) over het verdriet van de dood van hun grootvader die door de Nederlanders werd verdronken.

De tijdelijke tentoonstelling

De tentoonstelling Echo van de Strijd om Indonesië werpt een origineel en indrukwekkend licht op de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië. Door in gesprek te gaan met kinderen en kleinkinderen van hoofdrolspelers in deze strijd - zowel in Indonesië als in Nederland - wekt de fotograaf onze geschiedenis tot leven en verweeft zij emoties en persoonlijke verhalen met de beladen geschiedenis. Centraal staat het perspectief van nakomelingen van invloedrijke personen uit de geschiedenis, zoals dat van nazaten van Soekarno en Hatta aan Indonesische kant en Spoor en Van Mook aan Nederlandse zijde.

Tussen 1945 en 1950 maakten miljoenen Indonesiërs en talloze Nederlanders, Indische Nederlanders, Molukkers, Papoea’s en Chinezen deze turbulente periode in Indonesië mee. Bijna tachtig jaar later houdt de strijd om Indonesië ons, misschien wel meer dan ooit, nog steeds bezig. Het project van Suzanne Liem markeert een belangrijke stap in het verbinden van Nederland en Indonesië door zowel de Nederlandse als de Indonesische stemmen te laten horen. Met portretten, sequenties, citaten en audiofragmenten maakt Echo van de Strijd om Indonesië de geschiedenis bijna tastbaar.

Suzanne Liem: ‘De kinderen en kleinkinderen stellen zich voor ons open. Het laat de meesten niet onbewogen om over hun voorouders te vertellen.’

Suzanne Liem

Documentair fotograaf Suzanne Liem is van Nederlands-Chinees-Javaanse afkomst. In 2010 legde zij De Weduwen van Rawagede vast. Zij maakte ook tentoonstellingen en een boek over de Molukse gemeenschap in Nederland: Lain Sayang Lain. Haar diepgaande interesse in de strijd om Indonesië heeft geresulteerd in het project Echo van de Strijd om Indonesië dat later in boekvorm zal verschijnen bij Uitgeverij Walburg Pers.

Dit project is mede tot stand gekomen door het Fonds Bijzondere Journalistieke
Projecten.

De tentoonstelling is te zien in museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem van 1 juni tot en met 30 november 2024, geopend van dinsdag t/m zondag van 10:00-17.00 uur.