Een Indische wandeling door Velp en Rozendaal

De wandeling voert u door Velp en Rozendaal langs huizen en graven van mensen met een Indisch verleden, die ofwel hier vóór 1900 geboren zijn en naar Nederlands-Indië zijn gegaan, of zich hier na hun Indische tijd gevestigd hebben of begraven zijn. Hun verleden in Indië staat centraal in de korte biografische schetsen. Slechts een klein deel van de vele Velpse Indiëgangers komt aan bod. Na de aanleg van de spoorlijn Arnhem-Zutphen (1865) kwamen steeds meer Indiëgangers in Velp wonen. Naast de goede infrastructuur, de fraaie omgeving, de nabijheid van Arnhem (na Den Haag de belangrijkste vestigingsplaats van mensen uit de Oost) speelden ook factoren als erfenissen van grond en huizen, familiebanden en vrienden een rol. Het dichtbij gelegen Bronbeek, waar sommigen werkzaam waren, vormde eveneens een reden om  zich in Velp of Rozendaal te vestigen. Waarschijnlijk had men al tijdens het verlof, doorgebracht in een van de vele Velpse pensions, kennis gemaakt met de voordelen die een vestiging in Velp bood. Een uitgave van Museum Bronbeek.