28 april Themazondag: De Chinese gemeenschap

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Kumpulan

Landgoed Bronbeek
Velperweg 147
6824 MB Arnhem

Zet in mijn agenda

Op zondag 28 april 2024 wordt in de Kumpulan van Bronbeek de laatste themazondag van dit seizoen gehouden. Het onderwerp: de Chinese gemeenschap met roots in Nederlands-Indië. Er zijn nog tickets!

Vergroot afbeelding Een Chinees echtpaar in Nederlands-Indië
Beeld: ©Collectie Tropenmuseum

De Chinese gemeenschap met roots uit Nederlands-Indië heeft een eeuwenoude gedeelde geschiedenis met Nederland. Vanaf de stichting van Batavia in 1619 speelden Chinese handelaren en ambachtslieden een belangrijke rol in VOC Batavia. Zonder hen zou Batavia nooit zijn gebouwd en de huizen van de Compagnies elite niet met kunstzinnige objecten zijn ingericht. De Bataviase bestuurders erkenden de maatschappelijke positie van de Chinese gemeenschap met een eigen hoofdman, tempels, begraafplaatsen, scholen, woonwijken en organisaties. Oktober 1740 wierp een gitzwarte en dieprood bebloede schaduw over de Chinese gemeenschap tijdens de brute ‘Chinese moord’ door Compagniessoldaten en -burgers.

Indertijd waren Chinezen van het vasteland via Sumatra naar Java getrokken in de hoop op een beter bestaan. Twee eeuwen later verhuisden Chinese jongeren naar Nederland voor studie. In de tussenliggende periode en na de koloniale oorlog speelde de Chinese gemeenschap een belangrijke economische rol in de koloniale en Indonesische samenleving. De Chinese gemeenschap heeft zich vaak politiek en sociaal moeten aanpassen en was in de loop der tijd doelwit van vervolging.

Programma

10.00 uur Ontvangst met koffie/thee en spekkoek 
11:00 uur Opening en welkom 

11.05 uur Patricia Tjiook-Liem, Chinezen uit Indonesië, hun geschiedenis 
11.35 uur Peter Post, Noblesse oblige. De Be-zusters van Midden-Java 

Indisch buffet 12.00-14.00 uur

14.00 uur Liesbeth Ouwehand, Chinese fotografen en hun clientèle in Nederlands-Indië 
14.30 uur San Fu Maltha, De familie Thung 

15:00 uur Afsluiting

U kunt nog toegangskaarten bestellen.